Azi 23-04-2024       Anunt – Evaluare finala – Manager Casa Culturii „Ion Creanga” Targu-Neamt     Dispozitie privind convocarea Consiliului Local al orașului Târgu-Neamţ în ședinţă ordinară, pentru ziua de 25.04.2024, ora 14:00, desfasurata în sala de ședinţe a Consiliului local al orașului Târgu-Neamţ     In atentia candidatilor la alegerile din anul 2024     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT4     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT3     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT2

Simpozion la Cetatea Neamt

Joi, 20 august 2009, in “Sala Sfatului” – din incinta monumentului medieval Cetatea Neamt, a avut loc primul simpozion “Cetatea Neamt in istorie si literatura”. Au fost invitati sa participe profesori de istorie si limba romana din zona orasului Tirgu Neamt, oficialitati locale si judetene.

Prefectura Judetului Neamt a fost reprezentata de d-na Crina Balan, directorul Directiei Afaceri externe si Colaborare Internationala si d-na Silvia Apostol, consilier superior – Compartiment Afaceri Europene si Colaborare Internationala, d-na prof. Elena Preda – inspector de istorie, a reprezentat Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, din partea societatii civile a fost prezent dl. Emanuel Balan – profesor de istorie, presedintele Asociatiei Pro Democratia – filiala Tirgu Neamt, dl. prof. Gavril Luca – autor al celei mai noi Monografii a orasului Tirgu Neamt, editie aparuta in anul 2008, dl. prof. Gabriel Davidescu – co autor la realizarea primei monografii a orasului Tirgu Neamt.

Initiativa organizarii si gazda acestui eveniment dedicat monumentului Cetatea Neamt, a fost Primaria orasului Tirgu Neamt, invitatii fiind primiti in Cetate de primarul orasului Tirgu Neamt – dl. Decebal Arnautu, city manager – dl. Vasile Luculescu, Vasile Diaconu – muzeograf in cadrul Complexului Muzeal Neamt si George Maxim – custodele Cetatii Neamt.

Pentru inceput, cei prezenti, au vizitat Cetatea Neamt descoperind rand pe rand amploarea lucrarilor de reabilitare realizate aici, lucrari de reabilitare incepute in anul 2007 si finalizate in prima jumatate a acestui an.

Lucrarile simpozionului au fost deschise de domnul primar Decebal Arnautu, care a trecut in revista etapele de reabilitare a Cetatii Neamt, incluzand aspectele tehnice si financiare care au constituit complexitatea acestui proiect, unicat pe teritoriul Romaniei si a fost evidentiat, cu acest prilej, importanta parteneriatului realizat cu Consiliul Judetean Neamt, domnul primar multumind si cu acest prilej, tuturor celor care si-au adus aportul la realizarea acestui proiect.

Tot in deschiderea simpozionului au fost amintite festivitatile care au avut loc cu prilejul redeschiderii oficiale a monumentului Cetatea Neamt, remarcandu-se ca un lucru deosebit numarul impresionant de vizitatori care au trecut, pana la acest moment, portile Cetatii.

Monumentul Cetatea Neamt impresioneaza cu maretia sa din orice directie ti-ai arunca privirea, insa, aceasta impresie extraordinara este dorita si pentru orasul Tirgu Neamt, un deziderat pe care adminstratia publica locala si la propus pentru urmatori 10 ani, amintindu-se aici obiectivele pe care le are in vedere precum si stadiul lor de realizare, proiecte ce se refera la varianta ocolitoare a orasului, reabilitarea Statiunii Oglinzi si dezvoltarea turistica a zonei. Toate aceste obiective vor fi realizate, in cea mai mare parte, cu fonduri europene atrase prin proiectele initiate avand totodata sprijinul autoritatilor judetene si centrale.

Lucrarile simpozionului au continuat cu discutii referitoare la trecutul, prezentul si viitorul Cetatii Neamt si al orasului Tirgu Neamt, cei prezenti la simpozion evocand evenimente istorice mai putin cunoscute care au avut loc intre zidurile Cetatii Neamt si pe teritoriul orasului Tirgu Neamt(dl. prof. Gavril Luca si dl. prof. Gabriel Davidescu), de asemenea s-a vorbit despre interdisciplinaritatea care exista intre istorie si literatura, evocandu-se pagini din literatura ce fac referire la Cetatea Neamt(prof. Gabriela Ghiba). S-a mai evidentiat de catre cei prezenti, profesionalismul cu care conducerea orasului se implica in dezvoltarea orasului (dl. prof. Gabriel Davidescu), faptul ca, echipa tanara ce se gaseste la conducerea actuala a orasului, are o buna colaborare cu autoritatile judetene(d-na director Crina Balan), au fost descrise viitoarele actiuni si proiecte pe care Inspectoratul Scolar Judetean Neamt le va desfasura la Tirgu Neamt, in Cetatea Neamt si in muzeele ce le regasim pe teritoriul orasului(d-na inspector Elena Preda).

Sari la conținut