Azi 26-04-2024       Anunt – Evaluare finala – Manager Casa Culturii „Ion Creanga” Targu-Neamt     Dispozitie privind convocarea Consiliului Local al orașului Târgu-Neamţ în ședinţă ordinară, pentru ziua de 25.04.2024, ora 14:00, desfasurata în sala de ședinţe a Consiliului local al orașului Târgu-Neamţ     In atentia candidatilor la alegerile din anul 2024     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT4     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT3     Anunt privind scoaterea la licitatie publica deschisa in vederea inchirierii prin licitatie publica a pajistii OSOI – LOT2

Reabilitarea monumentului istoric „CETATEA NEAMTULUI” – INCHIDERE ACCES VIZITATORI

CETATEA NEAMT( sau CETATEA NEAMTULUI ) este nominalizata in Lista Monumentelor Istorice (1991) si in Lista aprobata prin HGM nr.1160/1955 la ‘‘Monumente de arhitectura’’. Obiectivul face parte din grupa de monumente de categoria A, fiind cuprins si in Legea nr. 5/06.03.2000 privind PATN, sectiunea III – zone protejate, anexa III.
CETATEA NEAMT reprezinta alaturi de Cetatea de Scaun a Sucevei, fortificatia cea mai bine pastrata din Moldova, ca exemplu al conceptiei strategice de la sfarsitul secolului al XIV-lea, dar si al sistemului unitar de aparare a Tarii, desavarsit in timpul domniei lui Stefan cel Mare.
Scopul proiectului este cresterea atractivitatii monumentului, deoarece actuala stare in care se afla este considerata a fi neconforma cu standardele europene ce se impun pentru includerea sa intr-un circuit turistic national si international.
Obiectivul proiectului de reabilitare –monument istoric CETATEA NEAMT se racordeaza prioritatii cuprinse in sub-programul Phare Coeziune Economica si Sociala, de imbunatatire si dezvoltare a infrastructurii locale si regionale.
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii de turism cultural- istoric in vederea sprijinirii dezvoltarii economice integrate a sectorului turistic si a celor conexe in regiunea de Dezvoltare Nord- Est.
Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea ansamblului monument istoric CETATEA NEAMTULUI in vederea amplificarii atractivitatii si a valorificarii potentialului turistic al judetului Neamt.
Pentru realizarea proiectului se propun urmatoarele lucrari :
– modernizarea drumului de acces pornind cu str. Stefan cel Mare, str. 1 Decembrie si terminand cu Aleea Cetatii
– restaurarea intregului ansamblu arhitectonic
– iluminarea cailor de acces si a monumentului
– constructia de noi cladiri care sa satisfaca cerintele functionale impuse
– amenajarea celor 3 parcari existente in apropierea Cetatii
– alimentarea cu apa si canalizare.
– demolarea constructiei existente la baza monumentului istoric este o necesitate, deoarece ea nu corespunde estetic perioadei executiei cetatii si este pozitionata in santul de aparare a edificiului, fapt ce contravine oricaror reguli de amplasament.
– o atentie deosebita se va acorda arhitecturii si amplasarii Casei Custodelui amplasata in imediata vecinatate a podului de acces, aceasta fiind astfel conceputa, incat sa fie parte integranta in peisaj.
Lucrarile, in valoare de 2,8 milioane euro, au inceput in februarie 2007, proiectul derulandu-se pe o perioada de 2 ani. Societatea castigatoare a licitatiei este S.C. „Iasicon” S.R.L. Iasi, o societate de constructii specializata, avand dotarea tehnico-materiala necesara si muncitori calificati, sub conducerea personalului tehnic specializat si atestat conform Legii nr. 10 privind calitatea constructiilor. Este interzisa orice deteriorare sau afectare a elementelor decorative si constructive ale monumentului.
PE PERIOADA REABILITARII EDIFICIUL ISTORIC VA FI INCHIS ACCESULUI VIZITATORILOR.

Sari la conținut