Azi 27-06-2024       Zilele Cetatii Neamt – Editia a XXIII-a, 29 iunie – 2 iulie 2024     Dispozitie privind convocarea C.L. al orașului Târgu-Neamţ în ședinţă ordinară, pentru ziua de 27.06.2024, ora 14:00, desfasurata în sala de ședințe a Consiliului local     ANUNT – Proiectul de hotărâre privind aprobarea înființării Serviciului de iluminat public al orașului Târgu-Neamț, Județul Neamț și a documentației pentru delegarea gestiunii Serviciului de iluminat public     Dispozitie privind convocarea Consiliului Local al orașului Târgu-Neamţ în ședinţă extraordinară, convocată de îndată, pentru ziua de 19.06.2024, ora 14:30, desfasurata în incinta Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamț și online prin intermediul aplicației ZOOM     Anunt privind implementarea proiectului „Dezvoltarea competențelor digitale de bază în cadrul bibliotecilor din județul Neamț”     Dispozitie privind interzicerea comercializării sau consumului de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 metri în jurul localurilor tuturor secțiilor de votare , în data 09 iunie 2024

Reabilitarea monumentului istoric „CETATEA NEAMTULUI” – INCHIDERE ACCES VIZITATORI

CETATEA NEAMT( sau CETATEA NEAMTULUI ) este nominalizata in Lista Monumentelor Istorice (1991) si in Lista aprobata prin HGM nr.1160/1955 la ‘‘Monumente de arhitectura’’. Obiectivul face parte din grupa de monumente de categoria A, fiind cuprins si in Legea nr. 5/06.03.2000 privind PATN, sectiunea III – zone protejate, anexa III.
CETATEA NEAMT reprezinta alaturi de Cetatea de Scaun a Sucevei, fortificatia cea mai bine pastrata din Moldova, ca exemplu al conceptiei strategice de la sfarsitul secolului al XIV-lea, dar si al sistemului unitar de aparare a Tarii, desavarsit in timpul domniei lui Stefan cel Mare.
Scopul proiectului este cresterea atractivitatii monumentului, deoarece actuala stare in care se afla este considerata a fi neconforma cu standardele europene ce se impun pentru includerea sa intr-un circuit turistic national si international.
Obiectivul proiectului de reabilitare –monument istoric CETATEA NEAMT se racordeaza prioritatii cuprinse in sub-programul Phare Coeziune Economica si Sociala, de imbunatatire si dezvoltare a infrastructurii locale si regionale.
Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii de turism cultural- istoric in vederea sprijinirii dezvoltarii economice integrate a sectorului turistic si a celor conexe in regiunea de Dezvoltare Nord- Est.
Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea ansamblului monument istoric CETATEA NEAMTULUI in vederea amplificarii atractivitatii si a valorificarii potentialului turistic al judetului Neamt.
Pentru realizarea proiectului se propun urmatoarele lucrari :
– modernizarea drumului de acces pornind cu str. Stefan cel Mare, str. 1 Decembrie si terminand cu Aleea Cetatii
– restaurarea intregului ansamblu arhitectonic
– iluminarea cailor de acces si a monumentului
– constructia de noi cladiri care sa satisfaca cerintele functionale impuse
– amenajarea celor 3 parcari existente in apropierea Cetatii
– alimentarea cu apa si canalizare.
– demolarea constructiei existente la baza monumentului istoric este o necesitate, deoarece ea nu corespunde estetic perioadei executiei cetatii si este pozitionata in santul de aparare a edificiului, fapt ce contravine oricaror reguli de amplasament.
– o atentie deosebita se va acorda arhitecturii si amplasarii Casei Custodelui amplasata in imediata vecinatate a podului de acces, aceasta fiind astfel conceputa, incat sa fie parte integranta in peisaj.
Lucrarile, in valoare de 2,8 milioane euro, au inceput in februarie 2007, proiectul derulandu-se pe o perioada de 2 ani. Societatea castigatoare a licitatiei este S.C. „Iasicon” S.R.L. Iasi, o societate de constructii specializata, avand dotarea tehnico-materiala necesara si muncitori calificati, sub conducerea personalului tehnic specializat si atestat conform Legii nr. 10 privind calitatea constructiilor. Este interzisa orice deteriorare sau afectare a elementelor decorative si constructive ale monumentului.
PE PERIOADA REABILITARII EDIFICIUL ISTORIC VA FI INCHIS ACCESULUI VIZITATORILOR.

Sari la conținut